Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Στέφανα Λαμπάδες για τον Γάμο και την Βάπτιση

Τα γαμήλια στέφανα ουσιαστικά συμπληρώνουν την γαμήλια ενδυμασία κατά την διάρκεια του μυστηρίου του γάμου ( gamos ) ... Κατασκευάζονται συνήθως από ασήμι η και χρυσό, ημιπολύτιμους η πολύτιμους λίθους ακόμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα κρύσταλλα (swarovski) η άλλα παραδοσιακά υλικά.

Το έθιμο αυτό προέρχεται από τους αρχαίους χρόνους και συνεχίστηκε μέχρι τις μέρες μας από την ορθόδοξη εκκλησία ως παράδοση στην τελετή του γάμου ( gamos ). Κατά την αρχαιότητα ο γαμπρός και η νύφη ηταν στεφανωμένοι με στεφανα από ελιά η λεμονανθούς καθώς επίσης και όλοι όσοι τους συνόδευαν. Στην εποχή του Βυζαντίου τα στέφανα έμοιαζαν με βασιλικές κορώνες γιατί συμβολικά η ένωση των δύο ανθρώπων συμβολίζει και την απαρχή ενός νέου βασιλείου.

Τα στέφανα στις μέρες μας αποτελούν οικογενειακό κειμήλιο και συνηθίζεται να φυλάσσονται σε ειδική προθήκη μέσα στο σπίτι και κυρίως εκεί που υπάρχουν τα εικονίσματα. Είναι ενωμένα μεταξύ τους με την κορδέλα, την οποία έδεσε σφιχτά ο ιερέας κατά την διάρκεια τέλεσης του μυστηρίου πράγμα που κατά την ελληνορθόδοξη εκκλησία συμβολίζει την ένωση των δύο ανθρώπων και η οποία αποτελεί την σπουδαιότερη στιγμή στην ζωή μας.

Κατά την διάρκεια της τελετής ο ιερέας παίρνει τα στέφανα από τον δίσκο με τα κουφέτα όπου βρίσκονται και τα τοποθετεί στα κεφάλια των νεονύμφων, όπου παραμένουν αφού τα αλλάξει τρεις φορές ο κουμπάρος και καθ' όλη την διάρκεια του χορού του Ησαία.

Οι λαμπάδες του γάμου ( gamos ) συνήθως στις μέρες μας είναι κατακόρυφες στήλες από κερί οι οποίες είναι στολισμένες με διάφορα συνήθως αποξηραμένα λουλούδια και ύφασμα από τούλι, οργάντζα η κάποιο μεταξωτό ύφασμα. Τα χρώματα του κεριού και των υφασμάτων συνηθίζεται να είναι λευκά, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο την ιερότητα της στιγμής του μυστηρίου.